فهرست مطالب

منظر - پیاپی 13 (اسفند 1389)

مجله منظر
پیاپی 13 (اسفند 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدامیرمنصوری صفحه 5
  • جستار
  • مجتبی انصاری صفحه 6
    باغ ایرانی به عنوان یکی از مهم ترین سبک های باغسازی و معماری منظر در جهان شناخته شده است. باغ های ایرانی در هند نشانگر بکارگیری شیوه استقرار سریع حکام گورکانی هند (بابر، همایون، اکبرشاه، جهانگیر، شاه جهان و...) بر هند است؛ همان شیوه ای که توسط تیمور و اعقاب او در سمرقند و هرات به عنوان الگوی تغییر روش زندگی از چادرنشینی به تشکیل دارالسلطنه و استقرار در پایتخت بکار گرفته شد. تفاوت هایی که در اقلیم و آب و هوای هند با ایران وجود داشت، سبب شد که دوگونه از باغسازی ایرانی باغ مقبره و باغ آب (طبق تعریف نویسنده) بیشتر مورد انتخاب قرار گیرد؛ این گونه از باغسازی در اکثر باغ های ایرانی ساخته شده در دوره گورکانیان بکار رفته است. این تحقیق مطالعه ای تطبیقی است که با روش تاریخی به بررسی عوامل موثر در شکل گیری باغ های ایرانی در هند، گونه شناسی این باغ ها، مقایسه آنها با باغ های ایران (ابعاد مشترک و تفاوت)، می پردازد و درصدد است نقش باغ ایرانی را به عنوان نشانه ای از اشتراکات فرهنگی کشورهای ایران و هند مطرح کند. در این راستا بررسی مشابهات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و زبان مشترک معماری دو کشور، در دوره گورکانیان و صفویان مورد نقد و تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، معماری منظر، گورکانیان هند، ایران
  • سینا رزاقی اصل صفحه 13
    امروزه ارتباط میان ارزش های اقتصادی و الگوهای طرح منظر شهری کامل، جزو یکی از مهم ترین اقدامات طراحان شهری، معماران منظر و از سویی مدیران شهری است و از آن روی که شهرهای واجد ارزش های کیفی منظر شهری، در شرایط بازار جهانی و جهانی سازی، جذب گردشگر، توسعه صنعت گردشگری و اختصاص سهم بیشتری از سرمایه و کالا را مدنظر قرار می دهد، امری ضروری قلمداد می شود. این نوشتار کوتاه سعی بر آن دارد تا با بررسی نقش اقتصاد در الگوهای جهانی شدن و تاثیرات آن بر پیکره و مناظر شهری، به ذکر نمونه ای منحصر بفرد و تاریخی از تبلور رونق اقتصادی در منظر سرای مشیر شهر شیراز بپردازد. روش اصلی تحقیق، کیفی بوده و از شیوه های تحلیل محتوای کیفی متون و تحلیل نمونه موردی بهره می برد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که سرای مشیر شهر شیراز به عنوان الگویی کامل از تبلور ارزش های اقتصادی در منظر شهری، نمونه ای دیگر از ذوق و بلوغ استادکار معمار ایرانی در پردازش فضای مطلوب و انسانی را به بهترین وجهی عرضه می دارد.
    کلیدواژگان: منظر، اقتصاد، جهانی شدن، طراحی شهری، سرزندگی اقتصادی
  • سمانه یاراحمدی صفحه 18
    با روند روبه رشد توسعه که در پی تحولات سریع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جوامع اتفاق می افتد، دامنه گسترش کالبدی شهرها فراتر از اراضی پیرامونی رفته و به سکونتگاه های مجاور که به شکل روستاهایی خودکفا در طول تاریخ شکل گرفته است، می رسد. روستاهای مورد اشاره در ابتدا به عنوان سکونتگاه های حاشیه شهر، و با ادامه روند گسترش شهری به شکل محلاتی درون شهرها تغییر چهره می یابند. جماران، امام زاده قاسم، چیذر، ده ونک، اوین، درکه، فرحزاد، طرشت و بسیاری دیگر از محله ها که در محدوده کنونی شهر تهران قرار گرفته اند، در گذشته ای نه چندان دور روستاهایی بوده اند که در عین خودکفایی مناسبات بسیاری نیز با یکدیگر داشتند. پیچیدگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی و ترافیکی در محله جماران که در گذشته به عنوان یک روستای کوهستانی در شمیران مطرح بوده است با تلفیق خصوصیات روستایی و شهری در ابعاد مختلف، موجب می شود که این مجتمع زیستی نه از خصوصیات کامل یک روستا برخوردار بوده و نه ویژگی های یک جامعه شهری را در خود داشته باشد. همچنین پیوند خوردن این محله با فرهنگ سیاسی- انقلابی ایران بر اهمیت شناخت صحیح این بافت جهت برنامه ریزی سنجیده تر برای آن می افزاید و موجب ناکافی و ناکارآمد شدن طرح های موضوعی و موضعی می شود.
    این نوشتار که به جستجوی راهبردهای ساماندهی منظر شهری روستا- شهر جماران در تهران می پردازد مشتمل بر چهار بخش است: بخش اول به کلیات تحقیق، بخش دوم به موقعیت و ویژگی های روستا- شهر جماران و بخش سوم سازمان فضایی محله جماران مورد تحلیل قرار می گیرد و در نهایت راهبردهای ساماندهی منظر شهری ارائه می شود.
    کلیدواژگان: روستا، شهر، منظر شهری، جماران، رویکرد کل نگر، سازمان فضایی تاریخی و ذهنی
  • صمد نگین تاجی صفحه 25
    حس مکان یعنی تجربه و درک خاص از یک قرارگاه ویژه که جهت گیری شخص را نسبت به یک مکان با احساسی از تفاوت، جهت یابی و درک فضایی مشخص می کند. در این مقاله حس مکان به عنوان یک پایگاه نظری در حوزه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. از صاحب نظران در این زمینه می توان رلف (1976)، توان (1977، 2002)، استیل (1981)، شامای (1991) و آلتمن و لاو (1992) را در حوزه های مختلف برشمرد. از اهداف این نوشتار مشخص کردن چارچوب های این حوزه و کاربردی کردن آن در زمینه معماری و شهرسازی برای طراحان است. در راستای تحقق اهداف مذکور، این نوشتار به بررسی مفاهیم ارتباط انسان و مکان، پیوند انسان و مکان از نظرگاه های مختلف و در نهایت به حس مکان با رویکردی کالبدی که بیشتر در اختیار طراحان و قابل کنترل است، می پردازد. دستاورد اصلی این مقاله را می توان در ذکر این نکته دانست که از لحاظ کالبدی، محیطی که دارای کاراکتر مشخص و متمایز باشد، در آفرینش حس مکان موفق تر است.
    کلیدواژگان: حس مکان، حس تعلق، عوامل کالبدی حس مکان
  • علی اکبر تقوایی، هدا کاملی صفحه 30
    معماران برای ایجاد مفاهیم مورد نظر خود در فضا از راه های مختلف تصویرسازی مستقیم، بهره گیری از نماد، استعاره و بکارگیری ویژگی های حسی فضا استفاده می کنند. این نوشتار رویکردهای مختلف در طراحی باغ مفهومی بر اساس «شیوه انتقال مفهوم» را بررسی می کند. در نهایت مخاطب قرارگرفتن حواس کاربر برای درک مفهوم فضا و منظر باغ را به عنوان راهکار مناسب ارزیابی می کند. این روش می تواند به تنهایی و یا در کنار روش های دیگر انتقال معنی بکارگرفته شود.
    کلیدواژگان: طراحی مفهومی، معماری منظر، حواس
  • ترجمه و تلخیص: پدیده عادلوند_رضا قشقایی صفحه 37
    این مقاله گردآوری مباحثه ای از رابطه زیبایی شناسی و اکولوژی است که ارائه مدلی تاثیرگذار از زیبایی شناسی اکولوژیکی بر برنامه ریزی، طراحی و مدیریت منظر، از اهداف اصلی آن به شمار می رود. در همین راستا، ادراکات رایج و سوالات بی پاسخ درباره رابطه یادشده تشریح می شود که خود مشتمل است بر اهمیت زیبایی شناسی در چگونگی ادراک و تاثیرگذاری آن بر تغییرات منظر و راه هایی که زیبایی شناسی و اکولوژی به گونه ای مکمل و یا متناقض بر منظر دلالت دارد.
    برای کمک به درک بهتر این موضوع، مدلی مفهومی از رابطه زیبایی شناسی و اکولوژی مطرح می شود: 1- اگرچه گستره مقیاس پدیده های محیطی و انسانی بسیار متنوع است، اما انسان با آن پدیده ها در مقیاسی ویژه ارتباط دارد؛ به عبارتی، تجربه انسان از منظر محیط اطراف، قلمرو ادراکی او به شمار می رود.
    2- مواجهه با این قلمرو، منجر به تجربیات زیبایی شناسی می شود که خود می تواند به تغییرات موثر بر انسان، منظر و به دنبال آن، اکوسیستم ها منتهی شود.
    3- بسترها با تاثیرگذاری بر چگونگی تجربه زیبایی شناسی از منظر، شامل تاثیرات انواع مختلف منظر (بکر، کشاورزی، فرهنگی و منظر شهری) و تاثیرات دغدغه ها یا فعالیت های فردی اجتماعی مربوط به آن موقعیت است. بعضی بسترها منجر به تجربه های زیبایی شناسی یا زیبایی منظر می شود، درحالی که دیگر زمینه ها، تجارب زیبایی شناسی مختلفی از جمله توجه به ادراکات، تعلقات و هویت را درپی دارد.
    این نوشتار در پایان به چگونگی مداخله در مدیریت، طراحی و برنامه ریزی منظر یا ارتقای دانش می پردازد که می تواند در ایجاد ارتباطی مطلوب بین زیبایی شناسی و اکولوژی موثر واقع شود؛ همچنین ویژگی های بحث برانگیز این نوع از زیبایی شناسی اکولوژیکی بازبینی می شود. به علاوه باید توجه داشت؛ اگرچه چنین مداخلاتی می تواند شیوه ها و الگوهای منظر را پایدار نگه دارد، اما ماهیت ضابطه مندی دارد و مفاهیم اخلاقی شان نیز بایست مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درک منظر، زیبایی منظره، زیبایی شناسی اکولوژیکی، تغییرات منظر، زمینه (بستر)
  • پرونده
  • ترجمه: مریم سادات منصوری صفحه 48
    از نظر برنارد لاسوس، مداخله در منظر به معنی تغییر فیزیکی نیست، بلکه می تواند بیان ابعاد احساسی متفاوت نیز باشد از آنچه اکنون موجود است. امروزه جوامع ما دچار کمبود دخل و تصرف منظرین در فضاها هستند. این فضاها ممکن است واضح یا مبهم و راهی به خیال داشته باشند. این رویکرد، در پروژه های کوچک و بزرگ وی تجلی یافته و تجربه هایی غنی در بیان خیال انگیز منظر رقم زده است.
  • ترجمه: محمد آتشین بار صفحه 58
  • مریم سادات منصوری ترجمه: محمد آتشین بار صفحه 66
  • بازتاب
|
  • Mojtaba Ansari Page 6
    The Persian garden is known as one of the most significant styles of gardening and landscape architecture in the world. Persian gardens, also known as Mongolian Gardens, conveyed the methods of instant settlement in a region used by Indian emperors (1526-1707, Babur, Humayun, Akbar, Jahangir and Shah Jahan).The same method was used by Timor in Samarkand and Heart (14th-century) as the new conversion of lifestyle from nomadic life to permanent settlement in the capital. Climatic and cultural Differences in India and Iran lead to the emergence of a new branch of Persian Gardens, i.e. “Water Garden” and “Tomb Garden” -defined by the author- which was mostly appreciated by Mongolian countries. Therefore, the designs of Indian gardens during the mentioned era were directly under the influence of Persian Garden. This research has a historical comparative methodology with the emphasis on the effective factors such as the typology of gardens and socio cultural, political and architectural similarities as a common language between the two countries.
  • Sina Razzaghi Asl Page 13
    Now a day, the relationships between economic values & mainstream urban landscape patterns is an important role of landscape architects & urban designers. From what the most popular cities in the world with their unique townscapes are related to the economic aspects, this mission is very necessary. Besides them, the development of tourism industry is related to forming economic-based urban landscapes. The goal of this paper is an investigation to the impact of economic patterns on globalized urban landscape in a case of ‘Saray-E-Moshir’ Shiraz. Research method of this paper is a qualitative content analysis of texts and case study. The results of this study show that the Saray-e-moshir with the whole economic urban landscape pattern in Shiraz has a unique case in traditional urban open spaces.
  • Samaneh Yarahmadi Page 18
    Due to rapid urban development following the rapid economical, political and social transformation of societies, physical expansion of cities occurs beyond the scope of the surrounding lands to the adjacent habitats that had formed as self-sufficient villages throughout history. Mentioned Villages changed first to the marginal habitats of the city and then to regions within cities because of continuous urban development.Current neighborhoods like Jamaran, Deh Vanak, Evin, Imamzade Qasem and etc are regions of Tehran that are located in current range of the city and had been independent villages with relationships with each other not long ago. Complexity of social, economical, cultural, physical and traffic in the region of Jamaran as a mountainous village in Shemiran in the past and combination of rural and urban features in different aspects causes the region not having complete specifications of a village, nor qualities of an urban society. Also relation of this region with the political revolution of Iran makes it more important to recognize this urban texture much better to plan deliberately and this complex relationship leads to inefficiency and insufficiency of subjective and local plans. Current paper includes four parts that investigates planning strategies of urban landscape in Jamaran urban-village in contemporary Tehran: First part is about generalities of research. In the next part location and specifications have been studied. Third part includes site analysis and historical and subjective city framework and structure of Jamaran. At the end organization Strategies of Urban Landscape in Jamaran Urban-Village are offered.
  • Samad Negin Taji Page 25
    The sense of place means particular experience and perception of a special setting specifying the personal orientation to a place and emerging a feeling of spatial differentiation, orientation and perception. In this paper, different aspects of the sense of place have been considered as a theoretical basis. The goal of this paper is to determine these aspects and their applications in the context of architecture and urbanization. Research methodology in this article is based on the concepts of relationship between human and place and consideration of the integration of human and place in different views. Finally the sense of place will be represented in architectural sense and the elements effective on the sense of place in architecture will be discussed. The main contribution of this paper is that an environment with physically distinctive character is more successful in creating the sense of place. Defining the space is effective element in making architecture distinctive from environment which is in turn related to the quality of edge and boundary, enclosure, contrast and variety, views, landscaping, and naming. H: Since the space is a significant element in making the environment different from the architecture physically, a special and a specified character based environment can be successful in creating the sense of place.
  • Hoda Kameli, Ali Akbat Taghvaea Page 30
    Architects try to show the concept of their design (the space) in different ways, such as direct visualization, using symbols, metaphors and using sensory characteristics of the space. This manuscript evaluates different approaches to the designing of the conceptual garden which based on "the style of concept transfer". It demonstrates that responding to the user’s senses for understanding the concept of the space and landscape garden is the appropriate approach. This method can be used alone or alongside other methods to transfer meanings. Hypothesis: There is no way but using Symbol and metaphor for creating space and concept perception. It seems that the most stable way for space creation in the landscape, is using direct sensory of human to percept certain concept.
  • Page 37
    This collaborative essay grows out of a debate about the relationship between aesthetics and ecology and the possibility of an ‘‘ecological aesthetic’’ that affects landscape planning, design, and management. We describe our common understandings and unresolved questions about this relationship, including the importance of aesthetics in understanding and affecting landscape change and the ways in which aesthetics and ecology may have either complementary or contradictory implications for a landscape. To help understand these issues, we first outline a conceptual model of the aesthetics– ecology relationship. We posit that: 1. While human and environmental phenomena occur at widely varying scales, humans engage with environmental phenomena at a particular scale: that of human experience of our landscape surroundings. That is the human ‘‘perceptible realm.’’ 2. Interactions within this realm give rise to aesthetic experiences, which can lead to changes affecting humans and the landscape, and thus ecosystems. 3. Context affects aesthetic experience of landscapes. Context includes both effects of different landscape types (wild, agricultural, cultural, and metropolitan landscapes) and effects of different personal–social situational activities or concerns. We argue that some contexts elicit aesthetic experiences that have traditionally been called ‘‘scenic beauty,’’ while other contexts elicit different aesthetic experiences, such as perceived care, attachment, and identity. Last, we discuss how interventions through landscape planning, design, and management; or through enhanced knowledge might establish desirable relationships between aesthetics and ecology, and we examine the controversial characteristics of such ecological aesthetics. While these interventions may help sustain beneficial landscape patterns and practices, they are inherently normative, and we consider their ethical implications.